Kaya Tuzu Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Kaya Tuzu Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Her alanda doğallığa dönüşe başladığımız bu kritik dönemlerde özellikle gıda sektöründe tüketmekte olduğumuz yiyecek ve içeceklerin el değmemiş, fabrikasyon işlemleri geçirmemiş ürünler olmasına dikkat ediyoruz. Bu geri dönüşlerden biri de hiç şüphesiz tüketilen tuz çeşidi için geçerli olmuştur. Paketli rafine edilmiş tuzlardan doğal kaya tuzuna dönüş sağlık açısından atılan en önemli adımlardan olmuştur. Ne var ki sağlıklı ve doğal kaya tuzuna dönük pek çok bilgi kirliliği mevcuttur. Bu bilgi kirliliği o kadar çok mevcuttur ki artık sağlıklı tuzlar ile ilgili yanlış bilinenleri de doğru bilir hale geldik. 

İçerisinde 84 adet yararlı mineral içeren oluşumundan çıkarılmasına ve öğütülmesine kadar her aşaması doğal olan kristal kaya tuzu hakkında doğru bilinen ancak göz korkutucu olan bazı rivayetler mevcuttur. Bu rivayetleri Çankırı tuzu ile düzeltmek ve sağlıklı bir yaşamın anahtarına kavuşmak mümkün.

Kaya Tuzu İyot Sağlamıyor

Çankırı kaya tuzu katkı maddesiyle eklenen iyot içermemektedir. Ancak içerisinde doğal ve dengeli olarak bulunan iyotlu barındırmaktadır. Ve bu dengeli iyot miktarı sayesinde vücut için oldukça faydalı aynı zamanda hastalıkların tedavisinde yardımcı olmaktadır. Bu bilgiler ışığında kaya tuzu iyot sağlamıyor cümlesi oldukça yanlış bir yargı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tuz Tüketimi Sağlık Açısından Zararlıdır

Tuz insan sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle her bireyin günlük alması gereken tuz miktarını tüketmesi sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Yapılan araştırmalara göre her yıl 40 milyon civarı çocuk annelerinin beslenmesi aracılığıyla yeterince iyot alamadığı için zihinsel gerilik yaşıyor. İyotlu içinde doğrudan barındıran tuz miktarı bu sebeple çok önemlidir. Bu sebeple tuzun besin diyeti içerisinden çıkarılması halinde guatr oluşumu, zihinsel gerilik gibi daha birçok rahatsızlığa yol açmaktadır.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta doğru tuz kullanımıdır.  Çankırı Tuz Lamba markasıyla satışta bulunan doğal yapıda olan, sağlıklı ve temiz oluşuma sahip kristal tuz kullanmak sağlığınızı olumlu etkilerken, fabrikasyon işlemlerinden geçmiş ve market tuzu olarak da bilinen tuz çeşitlerinin sağlığa olumsuz etkileri de gözlemlenmektedir.

Haricen Tuz Tüketmeye Gerek Yok

Yanlış algılardan bir diğeri de tuz tüketiminin günlük tüketilen gıdalarla karşılanabildiği ve ek olarak tuz tüketimine ihtiyaç olmamasıdır. Bu konuya şöyle bir örnekle açıklık getirmek mümkün. Meyve suyu çay gibi ürünlerin suyun yerini tutamayacağı gibi gıdalardan alınan tuz miktarı da günlük karşılanması gereken tuz miktarı için yeterli olmayacaktır.

Peki günlük kullanılması gereken tuz miktarı ne kadar olmalıdır? Bu sorunun yanıtı Dünya Sağlık Örgütü tarafından gelmiştir. Örgüt tarafından önerilen tuz miktarı günlük olarak 6 gram Çankırı kaya tuzu yani takriben 1.5 çay kaşığı veya 1 tatlı kaşığına denk gelmektedir. 6 gramdan daha az tuz tüketimi ise vücutta sodyum miktarının azalması sebebiyle birçok hastalığa yol açmaktadır.

Kaliteli Uykunun Yolu Tuz Olmayan Diyet Listesinden Geçmiyor

Çankırı kaya tuzu vücudun hidrat dengesini korur. Ve dolayısıyla serotonin ve melatonin hormonlarını salgılayacağından derin bir gece uykusunun yanı sıra doğal kaya tuzu stresle savaştığından huzurlu bir gün geçirmenizi de sağlar. Bu sebeple tuz tüketiminin azalması uyku kalitenizi artırmaz aksine stresli bir gecenin ardından yorgun bir sabaha uyanabilirsiniz.

Değerli Bilgi : Yapılan birçok araştırmaya göre günlük 3 gramdan az tuz tüketiminin kalp ve damar hastalıklarına bağlı oluşan can kaybını artırdığı ortaya çıkmıştır.

Yayınlanan 2021-01-26 Çankırı Tuzu, Kaya Tuzu, Tuz 1 1126

1 Yorum

  • Ahmet Yeşim

    Ahmet Yeşim 2021-01-27 Yanıt

    Günümüzde her şeyin içinde katkı maddesi varken, bu doğal ve katkısız tuzu kullanmak çok daha sağlıklı.

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu